13 januari 2010

I hederns skugga

I hederns skugga : de unga männens perspektiv (Dilek Baladiz, Gothia, 2009)

"Dagens söner och bröder är morgondagens äkta män och fäder." Med detta som utgångspunkt har socionomen Baladiz intervjuat tio unga män som lever i Sverige och som delvis har sin bakgrund i så kallade "hederskulturer". Boken ställer frågan om pojkarnas och de unga männens roll och situation i hedersrelaterat förtryck. Och det visar sig i dessa exempel att även pojkarna, liksom flickorna, kan drabbas av både stark social press och rent förtryck relaterat till hederstänkandet.

Större delen av boken består av intervjuer med killarna och vi får ta del av deras åsikter om bland annat hederstänkande, våld, tvångsäktenskap, sexualitet och könsroller. Dilek Baladiz ger i boken också tips och råd för den som arbetar tillsammans med ungdomar.

Jag rekommenderar den här boken både för killar, som kanske känner igen en del av sina egna tankar, och för tjejer, som kan få en inblick i hur de här unga männen tänker. Och även för vuxna som vill lära sig mer. Jag tror att den är mycket bra att läsa tillsammans när man diskuterar de här frågorna.

Även boken "Varför mördar man sin dotter?" av Nima Dervish och Emre Güngör som också berör hedersrelaterat våld rekommenderas. Den är dock lite tyngre och bitvis mer svårläst.

/Amelie

1 kommentar:

Dilek Baladiz sa...

Hej!
Jag googlade på mitt eget namn när jag upptäckte att ni rekommenderar min bok till era besökare här och på hemsidan.
Stort tack : )
Varma hälsningar
Dilek Baladiz