25 januari 2010

Återvinning

Sherlock Holmes går på bio och återvinning ligger i tiden. Alltså får mitt första inlägg här bli en tidigare publicerad text om en roman med Sherlocks skapare Arthur Conan Doyle som huvudperson. Jag skrev texten till Botkyrka biblioteks webbplats 2006 (detta var inom parentes sagt innan jag började skriva slängig bloggprosa...), men de frågor som romanen behandlar har inte förlorat sin aktualitet.

"Arthur & George, den brittiske författaren Julian Barnes tionde roman, utspelar sig i det tidiga 1900-talets England och bygger på verkliga händelser. Den unge advokaten George Edalji, vars far är av indiskt ursprung, blir på bristfälliga grunder fälld i en rättsprocess rörande de återkommande fall av djurstympning som i den samtida pressen blir kända som 'The Great Wyrley Outrages'. Titelns 'Arthur' syftar på mästerdetektiven Sherlock Holmes skapare, sir Arthur Conan Doyle. Efter en personlig kris återfår Arthur livskrafterna i sin kamp för att rentvå George, som i hans ögon har blivit misstänkliggjord på grund av sitt indiska påbrå. Utöver skildringen av den utdragna rättsprocessen utvecklar romanen sig till en mångfasetterad karaktärsstudie av två mycket olika människor, vars levnadsöden korsas på tröskeln till ett omvälvande sekel.

Den utåtriktade och socialt medvetne Arthur använder sig av Holmes analytiska metoder i sin strävan efter att ge George upprättelse. Han hyser en stark tilltro till rationellt tänkande, men är samtidigt hängiven spiritist, övertygad som han är om att det nya seklets vetenskapsmän kommer att göra all religion överflödig genom att förklara livet efter döden i vetenskapliga termer. George, som är noggrann, plikttrogen och ganska blyg, har stort förtroende för det brittiska rättsväsendet och motsätter sig inledningsvis starkt tanken på att den fällande domen kan ha influerats av rasistiska tankegångar. Med säker hand återskapar Barnes den viktorianska eran och dess hållning i frågor om tro och vetande, ras, identitet och nationell självförståelse – frågor som fått förnyad aktualitet i dagens brittiska samhälle. Efter bombdåden i Londons tunnelbana 2005 riskerar brittiska medborgare av utomeuropeiskt ursprung i likhet med George Edalji att bli betraktade som suspekta på grund av sin hudfärg. Arthur & George blev nominerad till Bookerpriset 2005, och fungerar som en oavbrutet fascinerande spegling av vår egen tid."

Boken står just nu på hyllan "Personalens val" strax till höger om ingången till Nynäshamns huvudbibliotek.
/Mattias

1 kommentar:

Anonym sa...

Roligt att du skriver om just denna bok. Det var den allra första bok vi läste i min torsdagsbokcirkel på biblioteket. Vi tyckte verkligen att det var/är en otroligt bra historia. Vi har träffats nästan varje vecka nu i två år, och det säger inte lite om upptakten och samtalen runt just den boken.
Signe