6 februari 2010

Franska tips, del 5.

Helgen: Barnböcker

Hemliga brev, (Susie Morgenstern, Eriksson & Lindgren, 2007), är en liten fransk pärla till bok vars målgrupp ligger kring 7-11 år ungefär. Boken handlar om Ernest, 10 år, som lever ett väldigt stilla liv tillsammans med sin farmor. Ernest mamma är död och pappan är försvunnen och Ernest dagar ser alltid likadana ut: skola, mellanmål, kvällssoppa och läxor. Men, en dag börjar Victoire i Ernest klass och med sig bringar hon stök och bök och skratt in i Ernest liv. En härligt livsbejakande bok.

I Hund i Paris, (Inga Borg, Norstedts, 1991, på bilden ses en senare upplaga från Opal), får vi följa med hunden Dolly runtom Paris gator. Dolly bor om dagarna inne i ett café men spatserar iväg med jämna mellanrum för att kolla in vad som händer i staden. Det här är en fin bilderbok för barn och vuxna att läsa tillsammans. Om hundarnas och Parisbornas vardag, med dess rutiner, sorger och glädjeämnen. För hund- och Parisälskaren.

Au revoir
/Helena

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att ni recenserar den här boken, jag tycker själv att den är väldigt fin.

Men det är ju en ny bok, ni har skrivit att den kom ut 1991... Jag såg den på nyheter januari 2010. Tror den trycktes av något annat förlag 1991 men att Opal nu gjort om den.

Tack för en kul blogg,
Melina

Nynäshamns bibliotek sa...

Alldeles rätt Melina! Norstedts gav ut boken först och sedan har den kommit ut på nytt genom Opal. Rätt ska vara rätt.
/Helena