19 november 2010

Om vad som är bra och vad som är dåligt

Sitter man hemma och funderar över vad som är bra och vad som är dåligt här i livet så kan man till exempel söka svaren i den äldre barnlitteraturen. Just nu har vi en liten utställning på biblioteket med gamla fina och intressanta barnböcker där man bland andra alster kan skåda poeten Vladimir Majakovskijs barnbok Vad som är bra och vad som är dåligt, samt klassikern Pelle Snusk av Dr. Heinrich Hoffmann. Båda dessa böcker visar prov på tidens stränga syn på barnuppfostran och böckerna är sedelärande med en lika morbid som humoristisk glimt i ögat. Bilderna i böckerna är allt annat än gulliga och tillrättalagda och visar tydligt och klart vad som kan hända om man som barn dristar sig att t.ex. suga på tummen, inte äta upp sin mat, bråka med yngre barn och smutsa ner sig.

Pelle Snusk

Det gäller att veta hur man ska uppföra sig och i Majakovskijs bok får man som slutkläm det faderliga rådet: "Min son, är du redan nu lat och grisig hellre än du leker ren och snygg blir du svin som äldre."

Man lär sig ett och annat om tidens anda genom att studera omslagsbilderna och innehållet i barn- och ungdomslitteraturen. Och mellan varven är det både nyttigt och roligt att läsa om gamla barndomsfavoriter för att kolla hur väl de har stått sig med tiden. Det är ju inte alla böcker som åldras med behag.

/Helena

1 kommentar:

Sjöjungfrun sa...

Det här är beviset - det var inte bättre förr! Tur att utvecklingen går framåt och att barnen slipper hålla till godo med dylik litteratur. Pelle Snusk - kom igen, det finns ingen som ser ut som honom på riktigt! Varför lura små barn mes sånt? Nej tacka vet jag dagens barnlitteratur.