19 maj 2010

Musiktips vecka 20

Musiktips och nyheter med länk till bibliotekskatalogen samt veckans Spotifylista.

Ronnie James Dio har gått ur tiden – länge leve Dio!

Låt inte hårdrocksmanérna skymma sikten. Bejaka istället ditt ”hårdrocksjag” och lyssna på ”den lille mannen med den stora rösten”.

En av hans bästa skivor är "Long Live Rock n Roll" (1977). Bara titeln... 15-åringen i mig håller åren med Rainbow som Dios främsta, och på deras tredje skiva fungerade den melodiösa 70tals-hårdrocken som bäst. Det tycks mig som det var det här som Dio försökte återskapa med "Holy Diver" (1983). Ett gott försök, men det här är originalet.

Bästa låten är för mig Stargazer, från "Rainbow Rising" (1976). Det här är inte bara musik helt dränerad på ironi och kompromisser, det är också Dios stora stund.
/ Anders


I Spotifylistan hittar du låtarna Kill the King, Holy Diver och Stargazer. Biblioteken har en skiva med Dio samt några under inköp.
Finns Dios album inne?

Björk, Polarprisvinnare 2010

Årets Polarpris delas mellan isländska Björk och den italienska kompositören Ennio Morricone. Med sin ytterst karraktäristiska röst gör Björk aldrig förutsägbar musik. Varje album är unikt och vi bjuder på ett par exempel från senaste plattan, "Volta".
Finns albumet inne?

"Bandit Rock #3" (samling)

Som vanligt blandar Radio Bandit tyngre och lättare rockmusik i sina samlingar. Detta dubbelalbum bjuder på artister som Takida, Slipknot, Europe, Bullet For My Valentine, 30 Seconds To Mars och Megadeath, bland 33 andra. Vi plockar vardera en låt från ovan nämnda band.
Finns Bandit-albumen inne?

Mäbe - "Söker lögner får sanning till svar"

En spektakulär solodebut av forne gitarristen i Dissection, här som sångare och musiker med egen musik. Mäbe "skulle ha varit thåström om inte Thåström funnes"... Och vad detta lätt kryptiska uttalande kan betyda får du lyssna dig till via de låtar som representerar plattan i vår lista.
Finns albumet inne?

Lyssna till ett urval av låtar från veckans album i Salongens Spotifylista vecka 20.

Inga kommentarer: