25 maj 2010

Handduksdagen

Idag är det Handduksdagen. Och jag hoppas verkligen du vet var du har din handduk, så du inte förlorar dig nånstans på resa i vårt oändliga universum. Eller som "Liftarens guide till galaxen" uttrycker det, "en man som kan lifta kors och tvärs genom galaxen, leva som fåglarna på marken, kämpa mot dåliga odds och ta sig fram, men ändå vet var han har sin handduk, en sådan man är någonting att räkna med."

Låter det här helt obegripligt? Jag då är du antagligen (ännu) inte en fantast för Douglas Adams science fiction-trilogi "Liftarens guide till galaxen" som han skrev i fem delar. Och kanske har du då inte uppmärksamat att en sjätte del kommit ut i vår, trots att författaren varit död i snart nio år. Det är Eoin Colfer, känd bl a för sina ungdomsböcker om Artemis Fowl, som axlat gärningen att skriva den sjätte delen i trilogin.

Kan man göra så? Och blir det bra? Ja, faktiskt. Den förvirrade jordbon Arthur Dent är densamma, hans kompis och Liftarens intergalaktiske repporter Ford Prefect likaså. Babelfisken sitter där den ska i örat, och den galaktiske presidenten Zaphod Beeblebrox har visserligen gjort sig av med sitt ena huvud, men han käbblar fortfarande ömt med det, där det ligger i en näringslösning och sköter osannolikhetsdriften på rymdskeppet "Hjärtat av Guld".

Allting är alltså precis så förvirrande och så förtjusande galet som det brukar vara i Liftaren-böckerna. Du som är hemma i den världen och kan acceptera den nya författaren kommer sannolikt att älska även denna bok. Och du som ännu inte bekantat dig med denna halvt vansinniga värld, ja förutom i den fysiska och högst osäkra form vi lever i här på jorden, ge dig själv en chans att verkligen roas. Själv skrattar jag emellanåt så magen krampar och tårarna rinner när jag läser/lyssnar på dessa böcker. Johan Rabaeus är en underbar uppläsare för den som väljer att lyssna.

Och för allt i världen. glöm inte att ha din handduk med dig idag!

/Amelie

2 kommentarer:

Gullan sa...

Har precis varit och lånat den på biblioteket i Partille, ser fram emot att läsa den då jag verkligen uppskattar de fem första delarna, om man säger så... Bra att du uppmärksammar "klassikerna"! Hoppas att ni också får en lång kö på dessa böcker nu. Kram!

Nynäshamns bibliotek sa...

Och jag hoppas att även du får en vansinnigt rolig lässtund med denna bok. Kram tillbaka! /Amelie