8 juni 2016

Bortglömda hyllor på biblioteket

Skönlitteratur och facklitteratur är två termer de flesta är bekanta med. Facklitteratur betyder helt enkelt faktaböcker, men vad innefattar skönlitteratur egentligen?
Naturligtvis har vi mängder med romaner på biblioteket, och de innehar huvudrollen bland skönlitteraturen. Men i begreppet gömmer sig flera andra saker - hyllor på biblioteket som lätt glöms bort.
De vill vi nu passa på att lyfta fram!

Dramatik - på biblioteksspråk heter hyllan Hc.02. Ter det sig svårt och krångligt att traggla sig igenom en pjäs utan att se den spelas upp på en scen? Inte då! Många dramer består uteslutande av dialog och tempot blir högt och här ryms också alla genrer. Det är roligt, spännande, sorgligt eller - om man till exempel heter Shakespeare - allt på samma gång. Förutom giganten William Shakespeare tycker vi på Salongen att både Sara Stridsberg och Anton Tjechov är värda en läsning. Eller varför inte August Strindberg? Ta reda på varför det är synd om människan!

Lyrik - eller poesi om man så vill. Dikter, helt enkelt. Dessa hittas på hylla Hc.03 och har också ett rykte om sig att vara antingen svårbegripligt eller kanske lite löjligt. Naturligtvis finns det diktverk som kräver en mer insatt och ambitiös läsare men det är långt ifrån hela sanningen. Här finns alltifrån antika klassiker till dagens poetry slam. Sapfo och Kristina Lugn, Bob Hansson och Inger Christensen. På biblioteket tipsar vi gärna om poeter som är bra att börja med om man känner sig osäker eller bara ovan med poesi. Ett bra exempel är våran svenska stjärna Tomas Tranströmer som ju också förärades nobelpriset i litteratur för några år sedan för sin fantastiska diktning.

Noveller - en annan utbrytning vi har bland skönlitteraturen är vår novellhylla. Novell är en textform som fick ett litet uppsving i och med det, enligt oss, mycket välförtjänta nobelpriset till kanadensiska Alice Munro, som i stort sett uteslutande skriver just noveller. Ändå glöms de lätt bort. Noveller är en utmärkt form, som romaner i kortformat men ändå en konst i sig. Noveller är svåra att författa men lätta att läsa. Vi vill slå ett slag för förra årets kanske bästa novellsamling, skriven av Stina Stoor och också nominerad till Augustpriset, Bli som folk.

På Nynäshamns bibliotek har vi fler uppdelningar, så som Deckare, Fantasy, Science fiction, Skräck och Serier. Välkomna att hitta en ny favoritgenre!

Inga kommentarer: