1 december 2010

Arbete pågår

På lördag öppnar Gustav Sparr och Pontus Björlins utställning i konsthallen. Gustav är verksam som konstnär i Göteborg och Pontus bor i Stockholm, där han arbetar som art director i IT-branschen. Nu ställer de två barndomsvännerna, som båda gick på Nynäshamns estetiska linje, ut för första gången tillsammans. Gustav har sedan 2003 har arbetat med en omfattande serie tematiskt sammanvävda animationer och bilder. Verken är tecknade i datorn och kan ses som en slags hybrid av stilleben, porträtt och anslagstavla. Så här beskriver Gustav sina bilder: En mängd avritade fragment, figurer och föremål bygger tillsammans upp mikroberättelser och symboliska sammanhang. Genom bildernas detaljer och referenser bjuds betraktaren in att förlora sig i tankemässiga strövtåg och tolkningar. Det handlar ytterst om jaget och dess suddiga gränser: Om hur vi med hjälp av information och referenser både finner klarhet och riskerar att gå vilse.

Pontus har i utställningen tagit avstamp i tanken att alla objekt bär på kommunikation och har en egen tydlig identitet. Objekt som i sin form och genom sin blotta förekomst gjort intryck i tidiga år men som i sin funktion är att betrakta som meningslösa - frigolitemballage, gammalt kontorsmaterial - blir till inkarnationer av minnen och den identitet som fanns då, säger Pontus om det han ställer ut.

Pontus och Gustav kommer under utställningen att träffa elever från Estetprogrammet - för att berätta om sin konst, för att ge inspiration och för att bidra med sina erfarenheter om ansökningar till konstskolor och högre konstnärlig utbildning. Jag kan tänka mig det blir ett givande möte - båda två har mycket att berätta om sitt skapande, men också om de olika skolor och utbildningar de genomgått för att hamna där de är idag.

Välkommen till vernissage på lördag kl 11-13. Utställningen pågår t om lördag 18/12.

/Emma

Inga kommentarer: