18 oktober 2010

Tack alla barn för ett roligt Bibliotekskollo!

Under helgen (16-17 oktober) har det varit Bibliotekskollo här på Nynäshamns bibliotek. 21 livliga, trevliga och mycket kreativa barn och unga mellan 9-12 år hade anmält sig till denna helg som innehöll allt från en skrivarworkshop till improviserad teater, illustrationsskola och bokprat. Vid sidan om detta åt vi även lunch ihop och kalasade på frukt, godis och kakor.

Lördagens förmiddag började med ett besök av författaren Magnus Nordin som berättade om grunderna kring deckargenren och ledde kollodeltagarna i olika skrivarövningar med ruskigt tema.

På lördagseftermiddagen fick barnen se några av sina texter omvandlas till teater då Kari och Kalle från improvisationsteatern Ad lib improviserad teater kom på besök och utvecklade texterna till roliga och kluriga (och ibland ganska konstiga) historier. Jättekul!

På söndagen jobbades det stenhårt med papper, pennor, färger, sax och lim samt med kaffefläckade (!) blad. Illustratören och författaren Sara Lundberg lärde ut olika tips kring bilder och kollobesökarna fick bl. a. prova på att utveckla karaktärer, att jobba med story boards och att illustrera en stor fin bild. På fotot ovan ligger kaffefläcksbilderna redo att beskådas. Dessa bilder blev så fina att vi kommer att ha dem utställda i sagorummet på biblioteket en liten tid framöver. Kom gärna förbi och kolla!
Ja, vad hände mer? Jo, vi bokpratade kring den gemensamt lästa boken Den giftiga ormen, av Petter Lidbeck, som så gott som alla tyckte mycket om. Vi diskuterade genren deckare, tog upp favoritkaraktärer från boken och alla som ville fick berätta om bilderna de fått i sitt huvud när de läst boken samt plocka ut den karaktär de kände igen sig i eller skulle vilja spela i en film. Bland annat.
Som avslutning, och som vidare inspiration, fick alla kollodeltagarna var sitt exemplar av boken Skriv om och om igen, där Sara Lundberg för övrigt medverkar som illustratör.
Johanna och jag, vi som höll i Bibliotekskollot, gav helgen två tummar upp. Och deltagarna var också glada och nöjda när vi skildes åt på söndag eftermiddag. Som någon av dem skrev i de mycket positiva utvärderingarna: Det har varit toppen!
Tack alla ni som var med!
/Helena
Bibliotekskollot genomfördes med stöd från Stockholms läns landsting.

2 kommentarer:

Sofia sa...

Jättekul att läsa!! Jag vill också åka på bokkollo : )

Nynäshamns bibliotek sa...

Ja, visst låter det roligt? Vi hade en jättefin helg.