26 oktober 2010

BOKIMPRO

Hela v.43 har vi BOKIMPRO i konsthallen på Nynäshamns bibliotek. Alla fyror i kommunen har fått möjlighet att, tillsammans med några av Sveriges mest eftertraktade improvisatörer, skapa en unik föreställning per klass. Idén med BOKIMPRO går ut på att iscensätta de bilder du ser framför dig när du läser eller hör en berättelse. Bokimpro är bokprat med improvisation och ett samtal om litteratur som förs på scengolvet.

Vi diskuterar böcker genom att en bibliotekarie och två improvisatörer, tillsammans med de barn och ungdomar som är i publiken, skapar scener från litteraturen. Dessa scener förändras och utvecklas av de kommentarer, åsikter och tankar publiken har. Vi leker med genrer, karaktärer, miljöer, dramatik och relationer ur böckernas värld. Vi kommer också att ha en workshop för lärare, så hör av er till biblioteket alla intresserade pedagoger!


Här är en improviserad scen som utgår från Sara Kadefors bok: Nyckelbarnen. Huvidrollsinnehavarna, Linn, Leo och Siri leker burken i ett affärskomplex bland tele2försäljare och strumplådor. De ser en anställd knappa in en kod och kommer över en portkod till en dörr där inne. Vi stannade berättelsen ur boken där och frågade skådespelarna: Vad finns det bakom dörren? Per och Lina från AdLib gjorde då en scen om en skyltdockas hemliga liv. Avsnittet finns inte med i boken utan är en tankebild om vad som skulle kunna ha hänt i rummet innanför dörren.


En scenbild från ett boktips från svandammsskolans fjärdeklassare idag. Det är operaversionen av Laura Trenters bok Fotoalbumet.
Vi ser fram emot alla nya spännande historier som kommer att skapas ur litteraturen med hjälp av ungdomar från Nynäshamn under veckan!
Och vi ser fram emot att fortsätta berättandet efter jul då alla i skolår 6 & 8 är här. Välkomna på bokimpro!/Johanna
Inga kommentarer: