24 september 2010

Dödgrävaren i Ösmo

Häromdagen var Lou-Lou från Ösmo bibliotek och letade efter Ösmobilder och då hittade hon denna bild. På baksidan står: Kyrkovaktare Sjöström och dödgrävare Hökenström, mars 1911. Man kan se att det fortfarande är snö kvar, tjälen har väl knappast gått ur marken. Vem som ska begravas är inte känt, inte heller varför någon hade anledning att fotografera dessa män. Dödgrävare är ingen yrkestitel som finns kvar idag precis. I National-encyklopedin på nätet står det så här - dödgrävare, förr benämning på en yrkesman som motsvarade nutidens kyrkogårdsarbetare. Dödgrävarens befattning med lik gjorde att han på många håll ansågs behäftad med onda krafter, och social diskriminering var inte ovanlig. Man kan fundera på om dödgrävare Hökenström fick känna av sådana fördomar då i mars 1911.
Foto okänd, Nynäshamns bildarkiv
/Emma

2 kommentarer:

Monika Häägg sa...

Det finns en märklig stillhet över sådana här gamla bilder. Jag har en enda bild på min morfars mor. Den är tagen 1926 när min morfar hastigt hade avlidit i en olycka. Morfars mor sitter på knä vid graven och gräver med handen i kullen för att sätta ned några blommor. Den enda bilden jag har av henne och den uttrycker en stor sorg.

Nynäshamns bibliotek sa...

Vilket fint fotografi det måste vara! Det var ganska ovanligt på 1920-talet att man hade en kamera i hushållet - att någon fotade henne just där vid graven måste ha betytt något speciellt. Ja, det är sannerligen något magiskt med fotografiets väsen... det som fotas blir till frusna ögonblick.
/Emma