23 mars 2010

I heard the news today oh, boy

Min bror la ut en länk till den här låten på sin facebook-sida i vintras. Den gjorde sig rätt bra till snöflingorna som långsamt singlade ner utanför fönstret.



Skivan The Glare (som vi nyligen fick in till biblioteket) är resultatet av ett samarbete mellan sångaren David McAlmont ("the Smokey Robinson of Croydon") och Michael Nyman, känd för sin musik till Peter Greenaways filmer. McAlmont har skrivit texter baserade på nyhetsartiklar och sjungit in dem till tonerna av Nymans redan befintliga filmmusikstycken. Låten ovan handlar om en skotsk kvinna som anklagas för att ligga bakom ett spektakulärt juvelrån i Japan.

Somalisk pirat. Gravid knarkkurir fängslad i Laos. Berlusconis fru. En man som döms för mord efter att ha uppfyllt sin dödssjuke grannes önskan om nådaskott. McAlmont lever sig in i alla dessa roller på ett sätt som blir till en lektion i empati och en påminnelse om de människoöden som ligger bakom det nyhetsflöde som dagligen sköljer över oss. Här finns texterna med länkar till de nyhetsinslag som de inspirerats av. Att det ovanliga upplägget fungerar beror delvis på Nymans musik och delvis på de välskrivna texterna, men framför allt på McAlmonts fantastiska röst.
/Mattias

Inga kommentarer: