2 november 2016

Litterära priser

Att Bob Dylan för några veckor sedan utkorades till vinnare av Nobels litteraturpris har, tillsammans med den långa tid det tog för honom att höra av sig till Svenska akademien, väckt stor debatt i landet (och världen). Åsikterna har varit många och vi på biblioteket har också haft delade meningar om det.

En tröst för alla de som inte kände sig nöjda med akademiens tilltag är att hösten är högsäsong för litterära priser. Nobelpriset är naturligtvis det största för oss här i Sverige, men vi sneglar också ut lite mot världen.
Till exempel offentliggjordes förra veckan vilken titel som vann Man Booker prize, nämligen Paul Beatty's The Sellout. Boken ligger nu som inköp här oss hos och dyker upp alldeles strax för er som gärna läser engelskspråkiga romaner.
Förra veckan så presenterades även de nominerade till Augustpriset. Där får vi vänta några veckor tills vinnaren utses, men bara att få reda på de som tävlar om det är spännande.

Igår utsågs vinnarna av Nordiska rådets pris. Nordiska rådet delar inte bara ut priser i vuxen- och barnlitteratur utan även inom musik, miljö och film. Grundvalen är att alla nordiska länder ska finnas med i urvalsprocessen, inklusive Grönland, Färöarna och den samiska kulturen. I år blev vinnaren av priset för vuxen skönlitteratur en svensk, nämligen svenska akademiemedlemmen Katarina Frostenson, för sin diktsamling Sånger och formler. Däremot var det Island som kammade hem vinsten för bästa barnbok, med en titel som ännu inte finns översatt till svenska men lär dyka upp när som helst.

Priser är naturligtvis inte allt, bokutgivningen är bred och alla kan som bekant inte vinna. Däremot kan det vara en ände att börja i och som ett tips på ett nytt författarskap att bekanta sig med. Ett världs- eller nationalomspännande boktips helt enkelt!


Katarina Frostenson mottar Nordiska rådets litteraturpris

Inga kommentarer: