23 november 2016

Iskalla äventyr

Årets julkalender i SVT heter Selmas saga och handlar om en äventyrlig resa till Nordpolen. Selma slår följe med en mer eller mindre excentrisk upptäcktsresande efter att hon fått reda på att Tomten kanske faktiskt finns på riktigt. Och hon har något hon behöver be honom om.

Vi behöver dock inte resa till fiktionen för att hitta de där entusiastiska polarfararna. Runt sekelskiftet 1800-1900 tävlades det om att komma först, komma längst, hitta det mest spektakulära sätten att resa på. Scott, Andrée och Nansen är namn många känner igen när de hör dem. Och självklart har det skrivits böcker om dem.

För några år sedan skrev Bea Uusma boken Expeditionen: min kärlekshistoria, som 2013 belönades Augustpriset för bästa fackbok. Det är en väldigt personlig historia, men ytterst är det en berättelse om August Andrées försök att flyga luftballong över Arktis. Det är en stark, fasaväckande och engagerande historia om hur allt som kunde gå fel också gjorde det, och om Bea Uusmas egen besatthet av historien. Ett hett tips att ha som vinterläsning.

Robert Falcon Scott, brittisk officer och äventyrare, utforskade istället Sydpolen. När hans expedition nådde målet, visade det sig att norska Amundsen hunnit före, och han blir ihågkommen som den som förlorade kapplöpningen. Varken han eller hans mannar kom heller levande från resan, de blev insnöade och matförråden tog slut.
Vill man följa med på den resan kan vi tipsa om boken The heart of the great alone där mängder av Scott-expeditionens egna fotografier finns publicerade. En vacker men ödesdiger utfärd.

I årets Augustprisnomineringar ingår även där en bok om Arktis, men en fotobok signerad Felix Heintzenberg och Ole Jörgen Liodden. Arktis: liv i en värld av is och snö skildrar närgående genom fotografier livet bland flora och fauna i den arktiska miljön. Om även den kammar hem priset får vi vänta och se!

Men eftersom polartrakterna är så tacksamma miljöer för att skriva historier om så måste vi få tipsa om lite romaner också:
Förra årets bästa barnbok heter Ishavspirater och är skriven av Frida Nilsson. Den handlar om Siri, som måste ge sig ut på en livsfarlig resa för att leta efter sin syster, kidnappad av piraten Vithuvud. Genom snö och kyla måste hon inte bara slåss mot de skurkar hon möter på vägen utan också sina egna tvivel på hur hon ska kunna övervinna en fara som inte ens de vuxna vågar möta.

Josefin Holmström debuterade 2013 med en roman som hon kort och gott kallar Antarktis. Huvudpersonen Gertrude följer med på en expedition i Robert F. Scotts fotspår. Deras historier blandas, hon läser Scotts dagböcker. Men berättelsen är också en kärlekshistoria, om Jonathan, om minnen. Holmström citerar ur T.S Eliots dikt Det öde landet (The waste land), ett stycke inspirerat av Scott & Shackletons expedition:

Vem är den tredje som går bredvid dig hela tiden?
Räknar jag, är det bara du och jag tillsammans
men när jag ser upp längs den vita vägen
är det alltid en till som går bredvid dig
glider fram i en brun kåpa med huva
jag vet inte om det är man eller kvinna
- men vem är det på din andra sida?

Inga kommentarer: