10 juli 2020

Sverige runt i litteraturen

I år är det nog extra många som passar på att se sig om i Sverige under sina semesterveckor istället för att resa långväga. Kanske blir man till och med positivt överraskad? Sverige är trots allt ett land som kan erbjuda det mesta. Detta gäller inte minst inom litteraturen, och i den andan tänkte vi på Salongens blogg presentera några böcker som utspelar sig i vitt skilda delar av vårt avlånga land.

Norrländsk litteratur finns det gott om, det är bara att börja rada upp klassiker som Sara Lidman och Torgny Lindgren för att förstå att litteraturtraditionen där är stark som en fura. Faktum är att efter dessa giganter följer ett flertal nykomlingar lika värda att läsas. 

Ingen har väl till exempel missat Karin Smirnoff trilogi som börjar med Jag for upp till bror och avslutas med Sen for jag hem, som utkom tidigare i år. Bara att debuten blev nominerad till Augustpriset 2018 är anmärkningsvärt i sig och bidrog sannolikt till att bokserien har nått en väldigt stor publik. Det är förvisso inte en roman för den känslige, för här avhandlas både död, alkoholism och övergrepp - dock med en stor dos svart humor. Förmodligen snart betraktad som en modern klassiker.

En annan norrlänning som bokdebuterat under året är Annika Norlin. Hon är trots detta på intet sätt en nykomling i offentligheten utan är tidigare uppmärksammad som musiker under artistnamnen Hello Saferide och Säkert! Hon vann en Grammis för Årets textförfattare både 2008 och 2009 så steget till sedvanlig författare torde inte varit långt. Debuten Jag ser allt du gör är en novellsamling med både humor och svärta som verkligen sätter luppen mot de där människorna som kanske inte vanligtvis är de som brukar synas.

Kriminalromaner brukar kanske mer än andra ha en tydlig geografisk kuliss. Visby, Fjällbacka och Nora är alla exempel på platser vi känner genom deckargenren. En relativt ny stjärna på Sveriges deckarhimmel är författaren Lina Bengtsdotter som debuterade med Annabelle 2017, som sedan följdes upp av Francesca och nu i år den tredje delen, Beatrice. Bengtsdotter låter sina böcker utspela sig i det annars inte särskilt besjungna Gullspång, en liten ort på gränsen mellan Västergötland och Värmland. Det är inte det allra mest smickrande porträtt av ett samhälle, men naket och ärligt om en bruksort som lagt sina glansdagar bakom sig. 

I Västergötland (mestadels) ligger ju som bekant även Göteborg, Sveriges framsida. Här utspelar sig den roman som kanske är årets snackis nummer ett; Samlade verk av Lydia Sandgren. Boken är på imponerande 689 sidor och skildrar en bokförläggare i en svunnen kulturvärld, litteraturens kraft och en försvunnen fru. Vi på Salongen sticker ut hakan och tippar att Samlade verk kommer få en nominering till årets Augustpris, minst.  

Vi tänkte avsluta denna odyssé på skånska Bjärehalvön. Tistelhonung av Sara Paborn är en kärleksroman som sträcker sig över efterkrigstiden och flätar ihop två kvinnor öde. Paborn fick ett litet genombrott med boken Blybröllop - själva antitesen till kärleksroman där en utmattad bibliotekarie tröttnar på sin make och bestämmer sig för att sakta utsätta honom för blyförgiftning. Tistelhonung är en mer försonande historia som utforskar vänskap över generationsgränser.  



Inga kommentarer: