30 augusti 2013

Utställningen om Televerkstaden


För precis 100 år sedan flyttade Telegrafverkets verkstad från Mosebacke på Söder i Stockholm till Nynäshamn. 1911 hade man tagit beslut i riksdagen om att verkstaden skulle flyttas hit, eftersom lokalerna vid Mosebacke blivit för små. I Nynäshamn byggdes en helt ny verkstad upp från grunden. Tillsammans med flytten av tillverkningen kom också ett stort antal anställda med familjer till Nynäshamn. Bilden nedan visar hur Waxholmsbåten med arbetare från Mosbacke kom till Nynäshamn 21/4 1912 för att se om de skulle följa med verkstadens flytt hit. (Foto i Sotholms Härads hembygdsförenings samlingar)
För de anställda byggdes bostäder och runt Kullsta präglas fortfarande bebyggelsen av de s k Teli-kåkarna, både med flerfamiljhus och hus med två till fyra lägenheter och enskilda villor. Att Televerkstaden och deras anställda präglade det unga samhället går inte nog att framhålla. Förenings- och kulturlivet började blomstra. Flera av Nynäshamn äldsta föreningar bildades under 1910-talet, t ex Nynäshamns Idrottsförening (NIF), Nynäshamns Segelsällskap (NSS), Nynäshamns gymnastikförening för att nämna några. Folkets Hus byggdes 1915.
Televerkets verkstad, som senare ändrades till Teli, drev fabriken till 1993, då Ericsson tog över. 2005 lade Ericsson ner sin basstation i Nynäshamn. Det är väl inte direkt ett 100 årsjubileum som utställningen firar, men väl ett sätt att visa hur stor denna industri varit och hur stor betydelse den har haft för Nynäshamns utveckling.  Sotholms Härads Hembygdförening ligger bakom utställningen. Det visas fotografier, föremål och filmer. Utställningen pågår 31/8 t om 21/9.
/Emma

Inga kommentarer: