17 maj 2016

Döden i Ösmo

Det sägs ju att det enda man kan vara säker på här i livet är att det tar slut.

Dödgrävare Arvid Hökenström & kyrkovaktmästare
Mattias Sjöström, Ösmo kyrkogård 1911
Döden och begravningar har i alla kulturer jorden över alltid varit förenade med en hel del ceremonier. Om våra seder och traditioner i dessa sammanhang skrev 1937 Louise Hagberg en bok som heter När döden gästar. För inte alls länge sedan kom den i nytryck och vi på biblioteket kunde naturligtvis inte motstå att köpa in denna sjuhundra sidor långa bok om döden.

Russinen i Louise Hagbergs kaka är att man då och då stöter på fakta om hur det gick till i Ösmo när död och sjukdom nalkades. Ösmo nämns ett flertal gånger, men inte alltid i sådana positiva ordalag. Ett exempel som ges är hur man snålade in på en mer seriös läkarbehandling och hänföll till att istället utföra en simpel åderlåtning.

Även pesten nådde till Ösmo, åtminstone i början av 1700-talet. Hagberg beskriver hur den spreds med lopporna som härbärgerade i råttornas pälsar och dödade det mesta i sin väg. I Ösmo, hur som helst, var det endast allmogen som strök med, på grund av den "ringa renlighet" som rådde i deras bostäder.

"En hederlig begravning! Det var ett allmänt önskemål."
Begravning av professor Hjalmar Sjögren.
Sedan 1700-talet har pesten varit utrotad i Sverige och renligheten ser förhoppningsvis bättre ut på de allra flesta ställen. Ändå är döden naturligtvis ingenting vi kommer undan. Ceremonierna har dock förändrats över tid, i När döden gästar beskrivs hur man i Ösmo som begravningsmat fick glögg och limpskivor. Kanske är dagens populära smörgåstårta ändå att föredra.


När vi sökte genom gömmorna i bildarkivet i jakt efter motiv som snuddade vid död och begravning snubblade vi över ett likporträtt. Det är fotograferat av Atelier Ekegren, troligen i trakterna kring Ösmo och gissningsvis i början av förra århundradet, runt 1910-talet. Av inredningen att döma verkar personen på bilden tillhöra ett mer välbeställt hem. Däremot finner vi inga uppgifter om vem bilden föreställer eller på vilken eventuell gård denna person har varit bosatt. Om det ute bland våra läsare finns någon som har en aning eller gissning om detta får man gärna höra av sig. 


Inga kommentarer: