3 november 2010

Salongens bokcirkel läser Hjärtdjur


I tisdags hade Salongens bokcirkel sitt tredje möte på Nynäshamns bibliotek. Fokus för vår diskussion var Herta Müllers Hjärtdjur , en inte helt okomplicerad läsning som bjöd in till intressanta samtal om språk, stil och gestaltning.

Hjärtdjur utspelar sig i Nicolae Ceauşescus Rumänien (åren mellan 1965-1989) där livet är oroligt och kaosartat för de allra flesta och där människorna lever i en ständig rädsla för säkerhetspolisen Securitate, för förhör och husrannsakan Det är svårt, om inte omöjligt, för samhällsmedborgarna att veta vilka personer de kan lita på och alla måste väga sina ord på våg. De fyra vännerna som spelar huvudrollen i Hjärtdjur får vara kreativa när de kommunicerar via brev:

"När ni skriver, glöm inte datum, och lägg alltid med ett hårstrå i brevet, sade Edgar. Om det inte finns något, vet man att brevet har öppnats."

Just språket och orden är ett mycket viktigt tema hos Müller. Människorna som lever i det totalitära samhället är tvungna att anpassa sitt språk efter rådande omständigheter och vardagliga ord får helt andra betydelser: "En mening med ordet nagelsax i för förhör, sade Kurt, en mening med skor för husundersökning och för skuggning en med förkyld. Efter tilltalet alltid ett utropstecken, vid dödshot ett komma."

Herta Müllers eget språk som författare är en blandning av karghet och poesi och alla i bokcirkeln kunde skriva under på att det tar ett tag att komma in i boken. Några tyckte att Müllers språk gjorde att de hade svårare att leva sig in i handlingen och känna medkänsla med karaktärerna medan andra tyckte att språket förstärker sensationen av att befinna sig i det märkliga kaos som berättelsen utspelar sig i.

Saknaden av en kronologisk ordning diskuterades också. Boken är ett myller av minnesfragment som dyker upp utan inbördes ordning; barndomsminnen blandas med mer aktuella händelser i ett cirkelmönster där inte bara första och sista raden i boken är desamma men där hela scenen i början och i slutet av boken är samma.

Det finns egentligen hur mycket som helst att plocka från denna bok: symbolik och metaforer (vad står t.ex. titelns Hjärtdjur för?), karaktärernas relationer till varandra (en blandning av kärlek och hårda ord), schwabernas situation som minoritetsfolk i Rumänien, motsatsförhållandet mellan kärlek och sex i boken etc.

Herta Müller tilldelades Nobelpriset i litteratur 2009 med motiveringen: "För att hon med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap." Har du också läst Hjärtdjur? Vad tyckte du?

/Helena, Anders och Mattias.

1 kommentar:

Anonym sa...

"I byn kröp alla för staten, men kontrollerade varandra och sig själva intill självutplåning." Müllers nobelpristal:
http://www.youtube.com/watch?v=9gE6qHDct4g