24 september 2010

Dödgrävaren i Ösmo

Häromdagen var Lou-Lou från Ösmo bibliotek och letade efter Ösmobilder och då hittade hon denna bild. På baksidan står: Kyrkovaktare Sjöström och dödgrävare Hökenström, mars 1911. Man kan se att det fortfarande är snö kvar, tjälen har väl knappast gått ur marken. Vem som ska begravas är inte känt, inte heller varför någon hade anledning att fotografera dessa män. Dödgrävare är ingen yrkestitel som finns kvar idag precis. I National-encyklopedin på nätet står det så här - dödgrävare, förr benämning på en yrkesman som motsvarade nutidens kyrkogårdsarbetare. Dödgrävarens befattning med lik gjorde att han på många håll ansågs behäftad med onda krafter, och social diskriminering var inte ovanlig. Man kan fundera på om dödgrävare Hökenström fick känna av sådana fördomar då i mars 1911.
Foto okänd, Nynäshamns bildarkiv
/Emma

Lästipset nr 2


I dagens Nynäshamns Posten tipsar Amelie Schenström, bibliotekarie i Sorunda och Nynäshamn, om boken Googlekoden, av Andreas Ekström. Så här tycker Amelie:

"Årets spänningsläsning hittills är inte en deckare och inte ett drama. Nej, det är en företagsbiografi som står för denna läsupplevelse, en bok om ett företag vars produkter många av oss använder dagligen och stundligen.

Andreas Ekströms Googlekoden berättar om den världsomspännande koncernens historia och bläckfiskliknande utbredning över internetsfären, om människor som lever, andas och äter Googlekultur, om andra som blivit totalt överkörda av mediejätten. Låt dig roas, oroas och förundras!"
Tack för tipset! Boken finns att låna på biblioteken i Nynäshamn och Sorunda.
P.S. Har du ett eget lästips du vill dela med dig av? Skriv ner 500 tecken om vald bok och mejla in till biblioteket@nynashamn.se så hamnar även ditt tips i tidningen.
/Helena

20 september 2010

Bibliotekskollo för alla mellan 9-13 år!

Här kommer världens bästa erbjudande för alla mellan 9-13 år: kom på Bibliotekskollo!

Helgen den 16-17 oktober bjuder Nynäshamns bibliotek på skrivarworkshop och tecknarworkshop ledda av författaren Magnus Nordin och illustratören Sara Lundberg, improviserad teater kring barnens egna texter med skådespelare från teatern AdLib, tävling och samtal kring en gemensamt läst bok (som man får behålla). Bibliotekskollot är gratis och lunch ingår. Kan det bli mycket bättre än så här? Knappast. Här kan man se infoaffischen i större format.

Man anmäler sig på biblioteket och först till kvarn gäller. Antalet platser är begränsat.

Välkomna!
/Helena och Johanna

17 september 2010

Tråkiga vykort, del 3. Med bilaga.

Här har Lennart Hollstrand fotat det skinande vita Annexsjukhuset någon gång i början av 1970-talet. Sjukhuset symboliserar det nya Nynäshamn, som växte fram efter att man rivit den ursprungliga bebyggelsen från seklets början. På tomten fanns tidigare enstaka villor i samma stil som t ex Stormogården (Valkyrian). Kvinnan på bilden går med bestämda steg framåt på den nyanlagda gångvägen. En doft av rekordår.

Bilaga 1
Saxat ur DN 17/5 1966; Nynäshamns annexsjukhus uppförs på en centralt belägen tomt omedelbart intill Nynäshamns centrum och ca 300 meter från järnvägsstationen. Tomtens nordgräns går bara 50 meter från Centralgatan. I öster och söder begränsas tomten av Mörbyvägen och Fridhemsvägen, den senare enligt stadsplanen utlagd till park. Den nuvarande Alkärrsgatan läggs igen på en sträcka av ca 100 meter.
/Emma

16 september 2010

5 Nynäshamnare ställer ut

På lördag öppnar en utställning med en grupp på 5 nynäshamnare som kallar sig just - Nynäshamns-konstnärerna. Det är Stig Andersson, Karin Dillner, L-O Holmgren, Jan Melin och Sölvi Ström. De har ställt ut tillsammans flera gånger förut, men det är första gången de ställer ut som grupp i konsthallen. Motiven och stilarna skiftar, men finns det något tema så är det hav och kust. Och det är kanske inte så konstigt när man bor i Nynäshamn.

Vernissaget är på lördag 18 september kl 11-13. Utställningen pågår tom 2 oktober.

Ovan Jan Melin - Norviks varv. Nedan syns Stig Anderssons målade stentavlor i förgrunden.
/Emma

13 september 2010

Läskigt för nybörjarläsaren

Kioskdeckarna om detektiven Kalle Skavank och hans kusin Dilsa som, förutom att jobba extra i Kalles pappas kiosk även löser diverse brott, är inne på del åtta nu, senaste delen kommer ut nu i september. Näst senaste fallet, fall nr 7, heter Branden vid Söderbysjön och finns på biblioteket nu. Det här är en ruskig historia om anlagda bränder. Den enda som verkar veta något om bränderna är en mystisk spådam, Märy, som kan förutse var bränderna kommer att äga rum. Tror du på det övernaturliga? Kalle Skavank gör inte det, han anar ugglor i mossen. Vem är ansvarig för bränderna och varför?

Branden vid Söderbysjön är precis som resten av serien lättläst och innehåller illustrationer av Sofia Falkenhem. Ibland blir det faktiskt rejält rysligt, som när ett otäckt ungdomsgäng tar sig in i kiosken och hotar Kalle, som naturligtvis blir riktigt rädd. Detta stoppar honom dock inte och snart är han igång med spaningsarbetet igen.

Branden vid Söderbysjön är skriven av Petrus Dahlin och ges ut på Rabén & Sjögren. Kalle Skavank har en egen webbplats här.

Ännu läskigare blir det i den nya serien trio i trubbel, vars första del heter just Läskigt läge. Författaren till den här nya bokserien är Thomas Halling, som även har skrivit Ihop-serien och böckerna om Agnes (till exempel Finnes:Agnes Önskas:Hund).

I Läskigt läge får vi träffa syskonen Linus, Maja och Oskar som under en härlig sommardag ska åka ut och bada. De får tre uppmaningar av mamma innan de ger sig av: 1. Var försiktiga! 2. Kom hem före klockan fem och 3. Håll er borta från slottet! Syskonen lovar och svär men har en smula svårt att hålla vad de lovar. Väl vid slottet får de uppleva något de aldrig trodde att de skulle vara med om.

Läskigt läge ges ut av Alfabeta och det är faktiskt Sofia Falkenhem som gör teckningarna i den här bokserien också.
Böckerna passar läsare mellan 7-10 år.
/Helena

Var med på bibliotekets kurser!

Är du nybörjare när det kommer till datorer? Vill du veta på vilka sätt du kan ha nytta av Internet i din vardag?

Eller...

Har du viss kunskap vad gäller datorer men vill veta lite mer om så kallade sociala medier (Facebook, bloggar m.m.)?

Vad bra! Nynäshamns bibliotek startar upp två kurser, en för absoluta nybörjare och en för nyfikna på sociala medier. Läs mer här och anmäl dig. Kurserna är gratis. Välkommen!

/Helena och Anders

10 september 2010

Tråkiga vykort, del 2

Höll ju på att glömma att jag hade lovat att visa fler tråkiga vykort. Här kommer ett som jag fiskat upp ur bildarkivets gömmor. Det är vårt kära Banantorg eller Stadshusplatsen som det står på kartan. Folkets Hus invigdes i november 1974 och får man våga sig på en gissning är bilden kanske tagen sommaren 1975. Man slås av hur snitsigt det såg ut - nyplanterade träd, de rena linjerna i kullerstenen, ljus, skugga och kontraster. En arkitektdröm. Och är det inte en liten fläkt av den stora världen, med de nordiska flaggorna som vajar i vinden? Jag associerar till FN-högkvarteret eller något i den stilen.
Foto Lennart Hollstrand, Nynäshamns bildarkiv
/Emma

8 september 2010

Salongens bokcirkel, del 1

Igår var det premiär för Salongens bokcirkel. Först ut var Johan Klings Människor helt utan betydelse, vinnare av Borås Tidnings debutantpris 2010.
Det visade sig vara en tacksam bok att diskutera. Åsikterna var många, och härligt diametralt motsatta. De allmänna omdömena skiftade från direkt ogillande till betyget Med beröm godkänd. Kritiken som framfördes gick bland annat ut på att boken var deppig, och att ingenting hände. Den ansågs även vara ensidig i sin ytlighet: sinnesintryck och fördjupning av romanens karaktärer saknades helt och fullt.
Mot detta ställdes åsikterna om att Kling har lyckas förmedla känslan av utanförskap och ångest. Därtill såg flera gillande på stilen, att den var konsekvent genomförd och att Kling med små medel har skapat en stämningsfylld roman.

Flera trådar togs upp: Vad vill egentligen Kling säga med titeln, vilka är dessa människor utan betydelse?; ska man se den som en specifik Stockholmsroman eller skulle den lika gärna kunna utspela sig någon annanstans? Och hur ska man tolka slutet? Finns det hopp för vår anti-hjälte eller har han helt fastnat i samma hjulspår?
Eller är det egentligen en kärleksroman, där huvudkaraktärens vemod och brist på handlande är helt avhängigt dennes förhållande till sin flickvän, Josefin?

Vad tycker du om romanen? Fortsätt gärna diskussionen i vårt kommentarfält.

/Helena, Mattias och Anders

7 september 2010

Nästa bok i Salongens bokcirkel blir...

Ikväll kommer vi att prata om Johan Klings Människor helt utan betydelse i Salongens bokcirkel men redan nu kan vi avslöja bok nummer två, i alla fall i rebusform. Kan någon gissa vilken vinnarbok vi kommer att läsa inför träff nummer två, den 5 oktober?

/Helena, Mattias och Anders

Tre hästar och en självbindare

För några veckor sedan letade jag efter en bra skördebild som skulle knyta an till årstiden och även visa andra delar av vår fina kommun. Men det visade sig vara ganska svårt! Jag beklagade mig för Siw (min företrädare i bildarkivet) och hon återkom med denna bild. Bilden är tagen i Ösmo och den illustrerar hur arbetet med veteskörden på ett mindre jordbruk kunde se ut på 1930- eller 1940-talet. Maskinen som används är en s k självbindare. Den uppfanns i slutet av 1800-talet och fungerade kortfattat så här: En knivbalk skar av säden, en haspel lade ner säden på en matta som sedan förde den till en knytare som satte ett snöre runt det så det blev en kärve. Kärven kastades ut från maskinen och samlades upp för torkning i s k skylar, som man kan skymta i bakgrunden. Självbindarna kunde användas både till traktor och häst. På den här Ösmobilden har man spänt tre hästar framför självbindaren. Det var tungt att dra den stora skördemaskinen! Idag är självbindare ersatta med självgående skördetröskor. Var bilden är tagen i Ösmo och av vem är inte känt, än i alla fall.
/Emma

3 september 2010

Matisse-en pedagogisk utställning för barn

Sitter här och sätter ihop ett upplägg för våra visningar av den senaste utställningen för barn på Nynäshamns bibliotek. I grunden utgår vi från Folkets hus och parkers visningsmaterial och berättar om Matisse, vi kommer att prata om ett antal utvalda tavlor och höra vad barnen anser. Vi kommer att låta alla skapa sitt eget Matissealster och hänga upp det i utställningslokalen. Hans bakgrund? Jo till exempel hade hans föräldrar lanthandel där de sålde hushållsartiklar, färger och fröer. Matisse var enda barnet. Moderns hjärtebarn och faderns bekymmer sägs det. Fadern hade stora planer för sin son och han skickades till Paris (som för övrigt är en helt otroligt fantastisk stad, åk dit.) I paris skulle Matisse läsa juridik. Det gjorde han och det klarade han men han kände också att något fattades och i samband med att han blev sängliggande länge i blindtarmsinfektion upptäckte han vad och det är detta vad som han blev så känd för. Matisse mamma gav honom en färglåda, han kladdade på och upptäckte konsten på allvar. Vad vi på biblioteket kommer att komplettera folkets hus visningsmaterial med är berättelser, sagor om Matisse - konstnären, men även myter från andra tidevarv som inspirerat honom i hans skapande. V. 39-41 i sagorummet intill vår konsthall.
Välkomna
/Johanna

Lästipset


Tipsa om bra böcker, spännande författarskap eller favoritgenrer! Skriv ihop en text om det du vill lästipsa om (max 500 tecken inklusive mellanslag) och bifoga gärna en bild på dig själv. Lämna in ditt tips på biblioteket eller mejla in det till biblioteket@nynashamn.se Lästipsen kommer att publiceras i Nynäshamns Posten i samarbete med Nynäshamns bibliotek under tiden som Nynäshamns lässtafett pågår, dvs mellan 1 september 2010 och 23 april 2011.

I dagens Nynäshamns Posten kan man, som ni ser ovan, läsa det första lästipset. Det är Kerstin Sjölund, lärare på Vanstaskolan, som tipsar om följande:
"Jag skulle vilja tipsa om Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, av Jonas Jonasson. Det här är en mycket bra roman genom vilken man blir uppdaterad om händelser i världshistorien. Och så är det en rolig bok, vilket är bra. Man kan behöva skratta ibland."

Tack för tipset Kerstin! Vi ser fram emot fler tips från fler läsare.

/Helena

1 september 2010

Solen sken vid invigningen av Nynäshamns lässtafett!


Idag den 1 september kl. 10.00 gick starten för Nynäshamns lässtafett på Stadshusplatsen i Nynäshamn. Det var ett rejält gäng som dök upp för att vara med i stafetten från allra första början och vi delade ut hela 62 stycken pocketböcker.

Du som inte hade möjlighet att vara med under invigningen behöver inte deppa. Det finns stafettböcker att hämta inne på biblioteket, men skynda skynda, det är först till kvarn som gäller. När alla böckerna är utdelade så gäller det att ha turen att träffa på någon som är med i stafetten och ta över deras bok.

Nynäshamns lässtafett går ut på att ca 300 pocketböcker släpps iväg till läsare i kommunen. Varje läsare får utföra följande:

1. Man läser boken

2. Man skriver sitt namn längst bak i boken

3. Man ger boken vidare till en annan person (kollega, kompis, sambo, släkting, okänd person på gatan...) som får utföra samma steg, ge boken till en ny person osv osv

Stafetten kommer att pågå mellan 1 september 2010 och 23 april 2011 med en uppsamlingsdag i december. Under den tiden är tanken att de ca 300 pocketböckerna som ingår i projektet ska färdas från läsare till läsare inom Nynäshamns kommun. Jag hoppas att du vill vara med!

/Helena